Moderni budizam - put suosjećanja i mudrosti - prvi dio - sutra

  • Autor: Geshe Kelsang Gyatso
  • Izdavač: Drugi izdavači
  • ISBN:
  • Godina izdanja:
  • Broj strana: 140
  • Povez: mek
  • Pismo: latinica
  • Akcija: 0
Cena: 840 RSD Ubaci u korpu

Predgovor
Upute dane u ovoj knjizi su znanstvene metode za unaprijeđenje naše ljudske prirode i kvaliteta kroz razvoj kapaciteta našeg uma. Posljednjih je godina naše razumijevanje moderne tehnologije u znatnom porastu pa smo, kao rezultat toga, svjedoci izvanrednog materijalnog napretka, no nije došlo do odgovarajućeg porasta ljudske sreće. U svijetu danas nema ništa manje patnje, niti ima išta manje problema. Zapravo, moglo bi se reći da su sada problemi brojniji, a opasnosti veće nego ikad. To pokazuje da uzroci sreće i rješenje naših problema ne leže u poznavanju materijalnih stvari. Sreća i patnja su stanja uma pa se tako njihovi glavni uzroci ne mogu naći izvan uma. Želimo li biti istinski sretni i slobodni od patnje moramo naučiti kontrolirati svoj um.
Kad nam u životu stvari krenu krivo i nađemo se u teškoj situaciji, skloni smo samu tu situaciju smatrati problemom, no zapravo, kakve god probleme proživljavali, oni dolaze od strane uma. Kada bismo na teške situacije uzvraćali pozitivnim ili smirenim umom one nam ne bi predstavljale problem; zapravo, mogli bismo ih čak smatrati izazovima ili prilikama za rast i razvoj. Problemi se javljaju samo ako na teškoće uzvratimo negativnim stanjima uma. Zbog toga, želimo li se osloboditi problema moramo promijeniti svoj um.
Buddha je poučavao da um ima moć stvaranja svih ugodnih i neugodnih objekata. Svijet je rezultat karme, ili djela, bića koja ga nastanjuju. Čisti je svijet rezultat čistih djela, a nečisti svijet rezultat nečistih djela. Budući da sva djela stvara um, sve je, uključujući i sam svijet, u konačnici stvorio um. Nema drugog stvoritelja osim uma.
Uobičajeno je reći „Stvorio sam to i to”, ili „On ili ona stvorili su ovo i ono”, ali zapravo je um stvoritelj svega. Mi smo poput slugu svoga uma; kad god naš um poželi nešto učiniti, mi to moramo učiniti bez izbora. Od vremena bez početka pa sve do sada, mi smo pod kontrolom svog uma, bez ikakve slobode; ali budemo li iskreno prakticirali upute dane u ovoj knjizi, možemo obrnuti tu situaciju i steći kontrolu nad svojim umom. Tek ćemo tada imati pravu slobodu.
Studiranjem velikog broja budističkih spisa možda postanemo poznati učenjak; ali ako ne primijenimo Buddhina učenja u praksi, naše razumijevanje budizma će ostati površno i neće imati moć da riješi naše ili tuđe probleme. Očekivati da nam se samo intelektualnim razumijevanjem budističkih tekstova riješe problemi je kao da bolesnik očekuje izlječenje od svoje bolesti samim čitanjem medicinskih uputa na lijeku, a da sam lijek ni ne uzme. Kako kaže budistički Majstor Shantideva:
Buddhina učenja, Dharmu, trebamo primijeniti u praksi
Zato što se ništa ne može postići samo čitanjem riječi.
Bolestan čovjek se nikad neće izliječiti
Samo čitanjem medicinskih uputa!
Svako živo biće ima iskrenu želju da trajno izbjegne svu patnju i probleme. To inače nastojimo postići koristeći se vanjskim metodama, ali koliko god da smo uspješni sa svjetovnog stanovišta – koliko god da postanemo bogati, moćni i uvaženi – nikad nećemo naći trajno oslobođenje od patnje i problema. Svi problemi koje doživljavamo iz dana u dan zapravo dolaze iz našeg samoljublja i samoprianjanja – pogrešnih shvaćanja koja preuveličavaju našu vlastitu važnost. Međutim, kako mi to ne razumijemo, obično krivimo druge za svoje probleme, a to ih samo pogoršava. Iz ove dvije temeljne pogreške proizlaze sve naše druge zablude, kao što su ljutnja i vezanost, koje nam nanose beskrajne probleme.
Molim se da svatko tko pročita ovu knjigu doživi duboki unutarnji mir, ili mir uma, i postigne pravi smisao ljudskog života. Naročito bih želio svih potaknuti da posebice pročitaju poglavlje Uvježbavanje u krajnjoj bodhichitti. Pažljivim čitanjem i kontempliranjem ovog poglavlja, uvijek iznova i s pozitivnim umom, steći ćete vrlo duboko znanje, ili mudrost, koje će vam u život unijeti veliki smisao.
Geshe Kelsang Gyatso