Drevna vedska astrologija - Parasara Hora Sastra 3

  • Autor: Maharishi Parasara
  • Izdavač: TrikonA
  • ISBN:
  • Godina izdanja: 1987, 2014
  • Broj strana: 166
  • Povez: meki
  • Pismo: latinica
  • Akcija: 0
Cena: 650 RSD Ubaci u korpu

Knjiga I sadrži poglavlja 1-10

Knjiga II sadrži poglavlja 11-34

Knjiga III sadrži poglavlja 34-45

Knjiga IV sadrži poglavlja 45-65

Poglavlje 34

Yoga Karake

1. O Brahmine, govorio sam ti o efektima izvedenim iz Karakamse. Sada čuj o uticajima koji se javljaju iz vladalaštva nad kućama.

2 - 7. Priroda usled vladalaštva planeta: Benefici posedujući uglove neće dati benefičke efekte, ali kada malefici poseduju uglove neće više ostati nepovoljni. Vladar trigona će dati povoljne i dobrosrećne rezultate. Vladar ascendenta je naročito povoljan, pošto je ascendent ugao, kao što je takođe i trigon. V i IX kuća su specijalno za bogatstvo, dok su VII i X naročito za sreću. Svaka planeta kada poseduje III, VI ili XI kuću će dati loše efekte. Efekti prouzrokovani vladarima XII i VIII kuće zavisiće od njihovog društva i veza. U svakoj grupi, smisao i značenje će se uvećavati po uzdižućem redosledu. Vladar VIII nije povoljan kad poseduje XII brojano od IX. Ako vladar VIII istovremeno poseduje III, VII, ili XI on će se pokazati naročito štetnim, dok će njegovo simultano posedništvo trigona dati povoljne efekte. Planeti koja poseduje nadmoćnu kuću zapašće efekti usled posedovanja druge, manje značajne kuće i daće svoje sopstvene rezultate. Vladalaštva Sunca i Meseca VIII kućom nisu loša.

Objašnjenje: Pravila koja su data u ovom delu pomoći će nam da se na osnovu vladalaštva  izabere dobra ili loša planeta za svaki ascendent. Pregled tih pravila je dat dole, da nas osposobi za korišćenje odgovarajućeg vladalaštva.

1. Kendradhipatya Dosha: Ovo grđenje i ruženje pripada prirodnom benefiku usled ugaonog vladalaštva. Na primer za ascendent Blizanci, vladalaštvo IV i VII pripada Jupiteru i stoga on za ovaj ascendent nije benefik. Vladar Lagne posedujući ugao, to jest IV / VII / X, neće se pokazati nepovoljnim (čak i ako poseduje lošu kućujer se on  klasifikuje kao malefik). Prirodni benefici su Mesec u porastu, Merkur Jupiter i Venera. Njihovo kvarenje ugaonog vladalaštva će se povećavati po redosledu. To znači da je pomoću takvog posedništva Mesec najmanji malefik a Venera najveći.