Kundalini shakti - primarna moć u čovjeku

  • Autor: Swami Narayanananda
  • Izdavač: Drugi izdavači
  • ISBN:
  • Godina izdanja: 2018
  • Broj strana: 188
  • Povez: mek
  • Pismo: latinica
  • Akcija: 0
Cena: 980 RSD Ubaci u korpu

PREDGOVOR

 

Donosim ovu knjigu s velikim zadovoljstvom. Siguran sam da će ona biti čitaocima, a pogotovo Sadhakama (duhovnim aspirantima) od neprocjenjive koristi, bez obzira na doktrine, dogme, spol ili pripadnost sektama. Gradivo ove knjige obuhvaća sve vjeroispovijesti i oba spola. Ukratko sam se dotakao određenih pitanja u vezi s umom, umnom tvari (Chittom), različitim nivoima uma, te misaonim funkcijama. Bacio sam svjetlo na određene točke. Psiholozi Istoka i Zapada učinili su sve što su znali da osvijetle to područje. U tom nastojanju mnogo su i učinili, ali samo na svjesnom planu uma. Što se tiče podsvjesnog i nesvjesnog plana uma, umne tvari i umnih funkcija itd., do sada još nisu učinili ništa. Stoga, ljubitelji Istine kao i oni koji su spremni upustiti se u cjelovito istraživanje ovog predmeta, naći će u ovoj knjizi vrlo vrijedne podatke. Moje objašnjenje uma, umne tvari, želje i misaonih funkcija može se mnogima učiniti novo i strano te se neće moći složiti sa mnom. Može se dogoditi da ću i ostati sam u iznošenju ove istine. Usprkos tome, to me nimalo ne brine, jer Istina ne treba oslonac da bi stajala, a također ne može niti zadugo biti sakrivena. Ako svijet nije spreman da primi Istinu sada, morat će to učiniti u dogledno vrijeme.

U svojoj knjizi: "Put do mira, snage i dugog života", izdanoj prije nekoliko mjeseci, koja obrađuje Brahmacharyu (celibat), osvijetlio sam neke važne činjenice o Kundalini Shakti (Primordijalna Snaga) te njenom utjecaju na um i osjetila. Od tada me prati želja da posvetim posebnu knjigu tom predmetu i tako je došlo do ovog izdanja.

Arthur Avalon napisao je opsežnu knjigu o Zmijskoj Snazi (Kundalini Shakti) i tako je učinio medvjeđu uslugu izvoru Hindu religije, a posebno Tantri. Zaista mu zahvaljujem na njegovim velikim naporima i uloženom trudu. U svojoj knjizi "Zmijska Snaga " sakupio je i sredio mnoge činjenice i informacije iz različitih tantričkih knjiga. Na mnogim mjestima činjenice i informacije sakupljene iz raznih izvora tako su mnogobrojne da umaraju te donose sumnje i obeshrabruju, umjesto da donose nadu i ohrabrenje. Mnogi čim ugledaju toliko mnogo činjenica, preplaše se čak da pristupe predmetu, dok se u drugima stvaraju sumnje u postignuće o kojem se govori. Pored toga, postoje neke činjenice koje Arthur Avalon, kako se čini nije razumio, i to što se tiče punog i parcijalnog dizanja Kundalini Shakti, njenog uspinjanja do Sahasrare, silaska u niže centre, različitih puteva kroz koje se Kundalini Shakti može uspinjati, njenog pogrešnog kursa, Kundalini kao bolest, itd. U ovoj knjizi sam pokušao čitatelju rasvijetliti te točke. Trudio sam se da stvari pojednostavim što je više moguće, tako da svaki muškarac ili žena može materiju slijediti bez sumnjičavosti i doživljavanja iste kao misterije.

U knjizi sam namjerno izbjegavao dijagrame koji se odnose na različite Ćakre (centre) i njihove lotose. Nema sumnje da bi to nekima pomoglo, ali bi u mnogima sasvim sigurno izazivalo pogrešno shvaćanje i sumnju. Lotosi i različite Ćakre su mentalne vizije i kao takve su vrlo suptilne. Ljudi, pokušavajući prenijeti te suptilne vizije u grubu formu, formu dijagrama, su često činili i čine pogreške. U cilju da se izbjegnu te konfuzije, ispustio sam sve vrste dijagrama.

Ovdje ne nudim samo knjiško, teoretsko znanje, već sam želio napisati svoje skromno iskustvo o navedenoj temi. Zamolio bih svoje čitatelje da mi ne vjeruju slijepo, već da poduzmu eksperimente, te tako testiraju i uvide vrijednost ovdje iznesenih činjenica. Tako će nestati sve sumnje.

Na kraju, zahvaljujem od srca onima koji su mi pomogli da ova knjiga uspješno ugleda svjetlo dana.

 

Kankhal, 30. 9. 1945., Autor