Sadhana - ostvarenje života

  • Autor: Rabindranath Tagore
  • Izdavač: TrikonA
  • ISBN:
  • Godina izdanja: 2019
  • Broj strana: 180
  • Povez: mek
  • Pismo: latinica
  • Akcija: 0
Cena: 940 RSD Ubaci u korpu

SĀDHANĀ

OSTVARENJE ŽIVOTA

O OVOJ KNJIZI

Ova knjiga je reprodukcija izvorne knjige  “Sadhana – The Realisation of Life” od Rabindranatha Tagore koja je štampana 1915. godine. Ova knjiga je poznata u javnom domenu SAD i Indije, jer su istekla izvorna prava Macmillan Company na njeno izdavanje. Pošto je prema zakonu o pravima SAD, svaka knjiga štampana u SAD pre 1923. u javnom domenu. Po Indijskom zakonu o pravima, dela ulaze u javni domen 60 godina posle autorove smrti.

SAŽETAK KNJIGE

“Sadhana – Ostvarenje života” je zbirka spiritualnih govora Rabindranatha Tagore, koji vas ostavljaju bez daha. Govori su održani učenicima njegove škole u Bolpuru, iz Zapadnog Bengala. Kao riznica bezvremene mudrosti Istoka, Sadhana je jedna od najmudrijih knjiga o spiritualnosti koju ste ikada čitali! Svakom tragaocu za spiritualnom mudrošću veoma preporučujemo knjigu “Sadhana – Ostvarenje života” kao knjigu velike pokretačke snage.

Sastavio je i preveo Tagore iz svojih Bengalskih lekcija, knjiga se sastoji od osam eseja, u kojima Tagore odgovara na neka najdublja pitanja o životu: Zašto je Bog stvorio ovaj svet? Zašto bi Savršeno Biće, umesto da ostane večno, usredsređeno u Samom Sebi, išlo kroz nevolju manifestovanja Univerzuma? Zašto postoji zlo? Da li ljubav i lepota imaju svrhu?

Tagore majstorski osvetljava spiritualne istine iza ovih dubokih pitanja, sa svojim lucidnim objašnjenjima sanskritskih stihova iz Upanishada kao i večnih učenja Gospoda Jesusa i Buddhe.

Sadhana je jedno od onih retkih dela, koje treba da se čita polako, pošto svaka rečenica sadrži neizmerni iznos mudrosti, koja treba da se svari! U Tagorinim očaravajućim i racionalnim objašnjenjima, vi ćete se osećati kao da ostajete bez daha, oživljeni i do vrha napunjeni mirom, srećom i radošću, pošto postajete svesni ogromnosti ujedinjujuće sile koja je u pozadini ove neizmerno različite i strahopoštovanjem-inspirišuće Kreacije!

Nadamo se da ćete uživati čitajući ovo remek delo, onoliko koliko smo i mi uživali. Pošto znanje raste kada se deli, podelite ovu knjigu sa svojom porodicom i prijateljima.

NAPOMENA

Da bi uvećali čitljivost ove knjige mi smo premestili sanskritske stihove iz fusnota u tekst i izložili značenja teških reči. Molimo vas da obratite pažnju na spelovanje mnogih od tih reči na British English jeziku, koji je preovladavao u Indiji tokom Tagoreovog vremena.

UPOTREBLJENI IZRAZI

Pokušali smo do najvišeg stepena da održimo integritet izvornog dela. Međutim tokom procesa transkripcije moguće je da su promakle neke greške. Čitajući, preuzimajući, izmenjujući ili distribuišući ovu knjigu, molimo vas da se složite s nama kako treba osigurati ispravku svih grešaka, ne obavezućući nas na trošak, odnosno zakonske troškove izvršenih ispravki.