Tantra - sjaj života

  • Autor: Davor Stančić
  • Izdavač: TrikonA
  • ISBN:
  • Godina izdanja: 1988, 2016
  • Broj strana: 90
  • Povez: mek
  • Pismo: latinica
  • Akcija: 0
Cena: 640 RSD Ubaci u korpu

UVOD

Kada sam prije dvadeset godina u Indiji, na svoj rođendan, stajao pod punim mjesecom, na dan guru poornime, donio sam odluku da ne stupam u bliže odnose sa ženama, nego da dosegnem prosvjetljenje. No providnost je bila mudrija. Petanaest godina kasnije suočila me sa ženom kao putem k prosvjetljenju.

Rezultat toga je bila potpuna integracija svih energija. Više ništa nije izgledalo strano i suprotno evoluciji. Sve snage su bile sjedinjene. Život je postao cjelovit. Približio sam se sebi više nego ikad. Više nije bilo sumnje zbog čega sam ovdje. Znao sam što mi je činiti.

Kao produkt te svijesti pojavila se i ova knjiga. Namjena ove knjige je obavijestiti i pripremiti čovjeka za praktična znanja koja mu može pružiti učenje tantre. Budući da su živa riječ i susret s učiteljem najdojmljiviji oblik prenošenja znanja i praktičnih metoda, svatko je pozvan da u tu svrhu, nakon čitanja knjige pristupi praktičnim seminarima tantre.

Seminari tantre su nastali uslijed prelijevanja blaženstva. Kada je unutarnja ekstaza toliko nabujala da se više nije mogla zadržati unutar pojedinca, znanje je iskoristilo taj moment da bi se počelo širiti unaokolo i prožimati cijelu zajednicu. Seminari tantre su nastali zbog nemogućnosti da dalje šutimo o onome što živimo. Kvaliteta tog doživljaja je toliko obećavala, toliko je bila nebeska, a istovremeno konkretna i dostupna, da se nismo mogli suzdržati a da je ne počnemo glasno saopćavati svima.

Uz to, praktičnost ovog pristupa integraciji života ima i svojih racionalnih opravdanja u smislu zadovoljavanja trenutnih potreba današnjeg čovjeka. Pojavom različitih znanja i pokreta kojima je cilj profiniti različite vidove života, čini se pravodobnim da počnemo profinjavati i svoj seksiualni život.

Seksualnošću smo već svi manje ili više aktivno zaokupljeni. Svi prirodno teže seksualnom sjedinjenju. (Pojava za posebno razmatranje je kada su pojedinci suviše opterećeni traumama i blokadama, koje su nakupili tijekom svojeg odrastanja, a da bi se mogli slobodno seksualno ispoljavati.) Svi u svojem seksualnom životu žele veći užitak. Treba jednostavno uputiti ljude kako da uživaju maksimalno. Taj vrhunski užitak koji je svijest blaženstva, vrijednost je koja može obogatiti i integrirati sve aspekte života i dovesti čovječanstvo na višu razinu egzistencije.

Zapadni čovjek je isuviše dugo bio negativno opterećen svojom seksualnošću. Isuviše dugo ga je nametnuto osjećanje grijeha kočilo da doživi pune mogućnosti koje ta životna sila nudi. A ta sila, koja je izvor života, može nas u tom izvoru učiniti besmrtnim.

 

Davor Stančić

 

 

 

PREDGOVOR

Desilo se da je u zadnja dva tisućljeća zapadne civilizacije čovjek počeo voditi neobičnu i tešku borbu - borbu sa samim sobom. Nastojao je oduzeti sebi mnoge važne aspekte vlastite prirode, a osnovni je bez kojeg bi i sam njegov život bio nemoguć - čovjek se pokušao odvojiti od svoje seksualnosti. To grubo nasilje nad samim sobom dovelo je do najrazličitijih konflikata i problema pred kojim se čovječanstvo nalazi danas. Nije čudo da su isti oni koji su seksualnost proglasili grijehom, patnju proglasili vrlinom.

Ali još prije 400 godina francuski filozof Michael Montaigne je pisao: "U čemu je kriv pred ljudima spolni čin – toliko prirodan, toliko neophodan da se svi kao jedan ne odlučuju govoriti o njemu bez stida na licu i ne dozvoljavaju si dodirivati tu temu u blagopristojnom razgovoru? Mi se ne bojimo izgovarati: "ubiti", "krasti", "prevariti" - ali ova zabranjena riječ se smrzava na našim usnama. S obzirom na sve to zar nije moguće zaključiti da čim je manje spominjemo u našim razgovorima, tim više zaustavljamo na tome svoje misli?"

Tijekom čitanja knjige koja je pred vama stvara se osjećaj da u mraku stare kuće gdje ne živiš već mnogo godina, odjednom nalaziš zaboravljenu odaju punu sjajnih dragocjenosti i ne vjeruješ da je to tvoje. Ona je napunjena predivnim mogućnostima – to je novi pogled na budućnost i sadasnjošt, izvor beskonačnog vlastitog usavršavanja i vrhunskog užitka i sve je to vaše. Ključ je uvijek hio kod vas, bilo je potrebno samo otvoriti vrata, ali vi se nikada niste odlučili na to. Ova su vrata – vaša vlastita seksualnost, a odaja je unutar vas.

Mnogo stoljeća u Indiji i Kini seksualnost se smatrala manifestacijom božanskog principa. Sam univerzum se razmatrao kao posljedica sjedinjenja muškog i ženskog. Tantra je najstarija znanost seksualne mudrosti, ljubavno umijeće čije "tajne" su otvarali mnogobrojni drevni seksualni spisi. U to doba o ljubavi i seksu su pisali prirodno i otvoreno, a u kući koja se zove tijelo nije bilo zaboravljenih soba. Ogroman hroj drevnih klasičnih djela posvećen je umjetnosti seksa i seksualne ekstaze.

Ali za današnjeg zapadnog čovjeka veoma je teško snaći se tom oceanu literature i dobiti razumljive odgovore na svoja pitanja. I ovdje se otvara velika vrijednost ove knjige. Njen autor, u toku mnogih godina proučavao je mudrost istočnih učenja i praksu tantre, odabrao je njene
najvažnije ideje i u veoma dostupnom i živom obliku opisao je sve što će vam pomoći da otkrijete svoje mogućnosti i upoznate vrhunsku ljubavnu ekstazu.

A glavno je to da je sve u ovoj knjizi napisano na osnovi dubokog osobnog iskustva tantričke prakse. Umijeće ljubavi je najdublje unutarnje proživljavanje koje dobija smisao samo tada kada se doživljava. Ova knjiga je napunjena takvim smislom jer svaka njena riječ nosi u sebi mnogogodišnje osobno iskustvo. U njoj je sve napisano na osnovi doživljavanja.

Vi ćete se upoznati s iskustvima muškaraca i žena koji prakticiraju tantru danas. To su veoma otvorene i zanimljive priče. A kada ih pročitate, svakako će se u vama pojaviti želja da sve to i sami iskusite.

Divno je da ipak postoji mogućnost oživjeti prije mnogo godina izgubljeno zadovoljstvo, zdravlje, ljubavna osjećanja i pogledati na cijeli svijet drukčijim očima. I vaš partner će odjednom postati upravo tako voljeni i jedini kao u doba vašeg prvog susreta, on će postat vas učitelj i vodič u svijet beskonačne ljubavi, užitka, seksualne ekstaze i duhovnog samoostvarenja.

Dakle... je li u vašoj seksualnosti nešto neotvoreno, nepoznato, a možda i zaboravljeno? Želite li znati što doživljavaju muškarci i žene koji su ovladali ljubavnim umijećem? Imate li neko pitanje? Ako da, počnite čitati ovu knjigu i vi ćete sigurno naći odgovor!

 

Ilona Posohova