Tantra, spiritualnost i seks

  • Autor: Osho Rajneesh
  • Izdavač: Drugi izdavači
  • ISBN:
  • Godina izdanja: 1980
  • Broj strana: 80
  • Povez: mek
  • Pismo: latinica
  • Akcija: 0
Cena: 590 RSD Ubaci u korpu

Osho Rajneesh

TANTRA, SPIRITUALNOST I SEKS

TANTRA I YOGA

“Seks je osnovna energija...

Yoga kaže, borite se sa tom energijom... Tantra kaže, koristite je, preobrazite je!”

Ima mnogo pitanja. Prvo: Osho, kakva je razlika izmedu tradicionalne Yoge i Tantre. Da li su one iste?

Tantra i Yoga su u osnovi razlicite. Teže istom cilju, ali putovi im nisu samo razliciti, vec i suprotni. Zato se ovo treba dobro shvatiti.

Yoga je i metodologija i tehnika. Yoga nije filozofija. Baš kao i Tantra, i Yoga zavisi od akcije, metoda, tehnike. Rad vodi bivstvovanju i u Yogi, ali je proces drugaciji. Covjek se u Yogi bori: to je staza ratnika. Na stazi Tantre se uopce ne mora boriti. On se prije treba prepuštati, ali svjesno. Yoga je svjesno gušenje želje, Tantra je svjesno prepuštanje želji. Tantra kaže, ma kakvi da ste, krajnost vam ne stoji nasuprot. To je rast: možete se razviti da budete krajnost. Izmedu vas i stvarnosti nema suprotnosti. Vi ste dio nje, zato  borba, sukob, suprotnost prirodi nisu potrebni. Treba da koristite prirodu, treba da koristite ono što ste da biste došli iza. U Yogi treba da se borite sa sobom da biste došli iza. U Yogi svijet i moksha, vi kao vi što jeste i vi kao vi što možete biti dvije su suprotne stvari. Potisnite, borite se, poništite ono što ste, da bi bili ono što možete biti. U Yogi je odlazak iza smrt. Morate umrijeti da bi se vaše pravo bice rodilo. U ocima Tantre, Yoga je duboko samoubistvo: morate ubiti prirodnog sebe - svoje tijelo, svoje instinkte, svoje želje, sve. Tantra kaže, prihvatite sebe onakvi kakvi jeste. To je duboko prihvacanje. Ne stvarajte prazninu izmedu sebe i  stvarnosti, izmedu svijeta i nirvane. Ne stvarajte nikakvu prazninu! Za Tantru nema praznina. Smrt nije potrebna. Za ponovo rodenje nije potrebna smrt: to je transcendentnost. Za to prekoracenje, koristite sebe. Na primjer, tu je seks osnovna energija - osnovna energija kroz koju ste rodeni, sa kojom ste rodeni. Osnovne celije vašeg organizma, vašeg tijela, seksualne su i ljudski um se okrece oko seksa. Yoga kaže, borite se sa tom energijom. Kroz borbu stvarate drugaciji centar u sebi. Što se više borite, više se poistovjecujete sa drugacijim centrom. Seks nije vaše središte.

Borba sa seksom - naravno, svjesna - stvoriti ce nove središte u vašem bicu, novi naglasak, novo pojašnjenje. Tada seks nece biti vaša energija. Stvoriti cete novu energiju boreci se sa seksom. Roditi ce se razlicita energija i drugacije središte postojanja.

Tantra kaže, koristite seksualnu energiju, ne borite se protiv nje. Preobrazite je! Ne razmišljajte o njoj kao o neprijatelju: budite joj prijatelj. To je vaša energija: ona nije zla, nije loša. Svaka energija je neutralna. Može se koristiti protiv vas, može se koristiti za vas. Od nje možete napraviti stijenu, zapreku: možete napraviti i korak.

Ona se može koristiti. Korištena pravilno, postaje prijateljska. Korištena pogrešno, postaje vam neprijatelj.

Jedno ili drugo. Energija je neutralna.

Onako kako obican covjek koristi seks, on mu postaje neprijatelj, uništava ga. Jednostavno se gubite u njemu. Yoga zauzima suprotan stav, suprotan obicnom umu. Obican um se uništava vlastitim željama. Zato Yoga kaže, prestanite željeti, budite bez želja! Borite se protiv želja i stvorite u sebi jedinstvo bez želja.