Inicijacija u TM

  • Autor:
  • Izdavač:
  • ISBN:
  • Godina izdanja:
  • Broj strana:
  • Povez:
  • Pismo:
  • Akcija: 0
Cena: Dar dharme RSD Ubaci u korpu

TM Centar AVALA
[email protected]
+38163486095
ŠTA JE TRANSCENDENTALNA MEDITACIJA?
Ovaj sadržaj se bavi tehnikom transcendentale meditacije. Obuhvaćeno je sve, od porekla, dobrobiti pa do praktičnog učenja kroz ličnu inicijaciju.
Prvo, kratak izlet u istoriju…
ODAKLE DOLAZI TRANSCENDENTALNA MEDITACIJA?
Tehnika Transcendentalne Meditatacije je zasnovana na drevnoj mudrosti jogija. Među mudracima u Indiji, meditacija je bila praktikovana hiljadama godina – različite tehnike su prenošene kroz generacije od učitelja do njegovih učenika. Najmoćnije prakse su bile tradicionalno dostupne relativno maloj, izabranoj grupi ljudi.
To se promenilo 1953. godine.
Pre svoje smrti, čuveni učitelj meditacije u Severnoj Indiji, Brahmananda Saraswati – koga su učenici zvali Guru Dev – postavio je jednom od svojih studenata zadatak, ne samo da održava tehniku živom, nego da je čini dostupnom svim ljudima svuda u svetu. Ovaj student, tako uspešan u izvršavanju zadatka, postao je poznat i cenjen pod imenom Maharishi Mahesh Yogi.

ISTRAŽIVANJE U SVESTI
Međutim, ne počinju svi ljudi Transcendentalnu Meditataciju zbog određenih njenih zdravstvenih dobrobiti. Mnogi je uzimaju kao sredstvo za ostvarenje projekta sasvim drugačije prirode – kao sredstvo istraživanja prostranstava svoje svesti.

Polje svesti je teško meriti spoljašnjim merilima. Načinjeni su neki pokušaji, i oni pokazuju da vršenje Transcendentalne Meditacije povećava koherenciju moždanih talasa. (Jedan od rezulatata toga je bolje kognitivno i analitičko funcionisanje – um postaje jasan i oštar kao laserski zrak. A i vrlo kreativan, takođe.)

Ipak ovo govori vrlo malo o unutrašnjem iskustvu. Staza meditacije vodi uvek čoveka čak i do dubokih oblasti – mira i blaženstva koji mogu voditi do čudesnog razumevanja istinske prirode našeg bića.
*
Dakle, zdravlje i svesnost.

I kao što je slučaj sa svakim uopštavanjem, ovo dovodi do opasnosti prevelikog pojednostavljenja – do žrtvovanja čudesno bogatih, elokventnih detalja. Svako ljudsko biće je jedinstveno, a takvi su i njegovi razlozi za praktikovanje Transcendentalne Meditatacije.

Mnoge slavne zvezde su javno istupale da odobravaju praksu Transcendentalne Meditatacije.

TEHNIKA: KOLIKO JE ONA TEŠKA?
Posle lomljenja svog jezika nekoliko puta dok ste pokušavali da izgovorite “transcendentalna,” može vam se oprostiti što ste povezivali tehniku Transcendentalne Meditatacije sa nekom užasno mučnom mentalnom akrobatikom. Ništa ne može biti dalje od istine, jer zbilja...

…da se TRANCENDIRA – znači da se uroni prirodno i spontano unutra, iza misli, do iskustva najmirnijeg stanja uma i tela – što se opisuje kao odmorna budnost, ili čista svest…

Transcendentalna Meditatacije može iza kulisa biti najlakša, najprirodnija vežba u čitavom rodu čoveku poznatih ‘tehnika.’ Samo sednete svakog jutra i večeri za 20 minuta, zatvorite svoje oči, i pustite svoju mantra da radi za vas.

“Dvadeset minuta u banci, celog dana na tržištu.”
Maharishi Mahesh Yogi

Ne postoje niti ikakvi preduslovi. Transcendentalnu Meditataciju može da praktikuje svaka odrasla osoba – nezavisno od svog zdravstvenog stanja, načina života, društveno-ekonomskog statusa, uspešnosti, rase, pola, etnografije, medicinskih uverenja, zadovoljstva poslom, ekonomskih parametara… vi to određujete. A funcionisanje mozga je sve što se dešava.

(Šta je sa decom? Deca mogu početi da praktikuju od 10. godine. Mlađa deca od 10. godina mogu naučiti specijalnu hodajuću tehniku, koja se zove Reč Mudrosti.)

KAKO MOGU NAUČITI
TRANSCENDENTALNU MEDITACIJU?
Transcendentalnu Meditaciju podučavaju samo ovlašćeni učitelji, kako bi se osiguralo da dobijete ono radi čega ste došli. Prva stvar je da stupite u kontakt sa TM Centrom kako biste izabrali svog ličnog instruktora.
U stvari pre nego što se prijavite na kurs, možete prisustvovati uvodnom predavanju, bilo u TM Centru ili individualno kod izabranog ikusnog učitelja, koji će detaljno objasniti kako Transcendentalna Meditatacija može vama koristiti i koliko se ona razlikuje od drugih praksi. Na sva druga pitanja, koja biste mogli imati, takođe će vam se odgovoriti. Ovaj uvodni razgovor je potpuno besplatan, i dolazite bez ikakve obaveze da onda naučite tehniku.

ČETVORODNEVNI TEČEJ
Tehnika Transcendentalne Meditatacije se nauči za samo 90 minuta u četiri uzastopna dana. Cena tečaja zavisi od države, različitih popusta i povlastica koji su obično dostupni. Ovako je razvijen četvorodnevni kurs:
Dan 1. – lična istrukcija sa kvalifikovanim učiteljem (1-2 sata)
Dan 2. – prvi seminar, da se potvrdi ispravnost prakse i prime naknadne instrukcije (1-2 sata)
Dan 3. – drugi seminar, za razumevanje mehanizma tehnike Transcendentalne Meditatacije (1-2 sata)
Dan 4. – treći seminar, za razumevanje viših stanja ljudskog razvoja (1-2 sata)

PRAĆENJE MEDITACIJE
Jednom kada ste okončali uvodnu istrukciju, vi ćete imati intelektualno i iskustveno znanje potrebno za pravilnu praksu tehnike Transcendentalne Meditatacije.
Sledeće dolaze individualni sastanci sa vašim učiteljem i regularna predavanja – ponuđena bez dodatnih troškova.
Ovi sastanci utvrđuju ispravnost prakse vaše meditacije, kako biste dobili potpune dobrobiti. Sastanci mogu biti raspoređeni kako vama bude odgovaralo kroz prvih šest meseci vaše prakse Transcendentalne Meditatacije. Ove radnje praćenja meditacije su neobavezne, ali su veoma preporučljive.

KASNIJA PODRŠKA
Kao polaznik tečaja, vi ste kvalifikovani za životni program bilo kog Centra za Transcendentalnu Meditataciju. Ovo uključuje primanje učiteljevog ličnog vođenja prakse vaše meditacije, napredna predavanja, specijalne događaje, grupne meditacije i proslave.

TM Centar AVALA
[email protected]
+38163486095

ŠTA JE TM?

Svakog minuta tokom dana neko nauči tehniku transcendentalne meditacije. Taj neko može biti lekar, učitelj, slikar, radnik, poslovan čovjek, domaćica, student, političar, profesor ili pripadnik bilo koje druge profesije. Šta je to što svi oni uče i zašto to uče?

Tehnika transcendentalne meditacije (uobičajena je skraćenica TM) je tehnika kojom se duh smiruje, odnosno dovodi u stanje manje pobuđenosti. Dok vežba, čovek doživljava sve mirnije i mirnije nivoe mišljenja, dok konačno ne dodje u područje potpune mentalne tišine. U tom stanju njegova pažnja prelazi (transcendira) uobičajene, svakodnevne nivoe mišljenja, pa je stoga tehnika dobila naziv transcendentalna meditacija.

Smirivanje duha u stopu sledi i smirivanje tijela — ono postaje opuštenije nego za vrijeme dubokog sna. Ipak, čovjek pritom ne zaspi, ostaje potpuno svestan i obično zapaža sve što se oko njega dešava. To nije stanje nesvesti niti hipnotički trans, već jednostavno stanje dubokog duševnog i telesnog mira i potpune budnosti.
Vežba tehnike transcendentalne meditacije traje četrdesetak minuta dnevno, dvadeset ujutro i dvadeset popodne, ili predveče. Prvo se udobno sedne, zatim se zatvore oči i počne vežbati mentalna tehnika. Posledica je potpuno smirivanje duha.
Namerno sam kazao da je smirivanje duha posledica. To je veoma važno. Duh, naime, ne nastojimo umiriti namerno. Jednom započet proces sam se od sebe nastavlja, a svaka prisila ili nadzor ne samo da su nepotrebni, nego, ometaju njegovo pravilno odvijanje. Ta suvišnost bilo kakvog napora ili nadzora i jeste ono po čemu se TM razlikuje od večine drugih tehnika relaksacije i meditacije.

TM Centar AVALA
[email protected]
+38163486095

REČ MEDITACIJA OZNAČAVA...

Reč „meditacija” označava mnoštvo tehnika i budi u nama najrazličitije asocijacije. Za neke je ona zadržavanje pažnje na odredenoj mentalnoj slici ili eventualno ideji praznine, za neke opet razmišljanje na odredenu temu ili detaljno preispitivanje sadržaja vlastitog duha. Budući da su sva ta, kao i mnoga druga značenja pre ili kasnije pripisivana reči „meditacija,” često se pretpostavlja da i „transcendentalna meditacija" u sebi sadrži neke od ovih načina vežbanja. Međutim nije tako. Kasnije ćemo saznati da TM nije nimalo nalik niti jednoj od ovih „meditacija.” Štoviše, kad se radi o TM-u, sama reč „meditacija!” nije najsretnije odabrana i može nas lako zavesti. U engleskom jeziku ne postoji ni jedna druga reč koja bi primerno opisivala „transcendentalnu meditaciju,” a da ne bi bila jednako višeznačna i neprecizna. Ime moramo prihvatiti kao aproksimativan opis tehnike.

Za razliku od nekih drugih oblika meditacije, TM ne zagovara povlačenje od sveta. Istina je, doduše, da sama praksa tehnike zahteva privremeni prekid aktivnosti, ali i to samo zato da bi kasnije naš rad bio još efikasniji. To je kao neko „punjenje” mentalnom i fizičkom energijom zahvaljujući kojoj posao obavljamo bolje i brže. Praktikovanje tehnike TM nikako ne povlači za sobom odricanje od sveta. Pre bi se moglo reći da ono, određenim stanjem dubokog odmora uravnotežava svakodnevni naporan rad.

Praksa transcendentalne meditacije jednaka je za sve ljude i to zato što se ne zasniva na značenju misli, već na procesu njihovog nastajanja. A budući da je način na koji misli nastaju kod svih u suštini isti, to je i praksa tehnike u svojoj biti za sve jednaka.

Za vreme vežbanja TM-a nije potrebno sediti u nekom neuobičajenom položaju, nije potrebno menjati način života, niti prihvatiti neku odredenu filozofiju. O tehnici transcendentalne meditacije postoji, doduše, kao što ćemo kasnije videti, i teorija koju možemo nazvati i filozofijom ako to baš želimo, ali delovanje same tehnike od te je filozofije potpuno nezavisno. Naše lično uverenje, pri tome je potpuno irelevantno. Stoviše, ne moramo uopšte verovati da će nam tehnika TM koristiti, budemo li je pravilno i redovno primenjivali, rezultati neće izostati.

NAUKA JE MEDITACIJU SMATRALA...
Sve do pre nekoliko godina nauka je meditaciju smatrala delom čovekovog subjektivnog života i mislila da o njoj nema što reći. Danas kad stanja svesti igraju sve važniju ulogu u mnogim područjima nauke i kad savremene fiziološke i psihološke metode omogućavaju detaljnije proučavanje efekta meditacije, naučni „ugled” meditacije ubrzano raste. Od 1970. naovamo ispitani su mnogi efekti transcendentalne meditacije i time potvrđene izjave njenih praktikanata. Fiziolozi su pokazali da se pomoću te tehnike zaista postiže dubok odmor i uklanja stres, a psiholozi su se uverili da su nakon meditacije ljudi smireniji, opušteniji i efikasniji na poslu. Ta podrška naučnih krugova, zajedno s ličnim iskustvima velikog broja ljudi, znatno je smanjila skepticizam s kojim se ispočetka gledalo na TM.

TM Centar AVALA
[email protected]
+38163486095

RAZLAGANJE STRESA
Drugi faktor, koji je u posljednih nekoliko godina doprineo brzom širenju transcendentalne meditacije, je njena delotvornost u smanjivanju stresa. Tehnološki napredak i opšta industrijalizacija oslobodili su nas, doduše, materijalnih briga i fizičkih napora, ali su zato znatno opteretili našu psihu.
Kada kažemo stres, obično mislimo na taj mentalni teret.

Izvori stresa su brojni; gradski promet, rad u buci industrijske mašine i življenje medu ljudima jednako napetih živaca kao što su i naši. Sve veće profesionalno takmičenje i nesigurnost prouzrokuju tolike napetosti i strepnje, da su u mnogim zvanjima „slomovi živaca” i srčane bolesti nešto s čim treba računati od samog početka. Čim je posao naporniji tim je stres veći. Tako, na primer, rad kontrolora u vazdušnom saobraćaju, koji su u svakoj sekundi odgovorni za sigurnost stotina ljudi, spada medu zanimanja koja najčešće uzrokuju čir na želucu. Dosada i jednoličnost rada na industrijskojoj traci, druga su krajnost koja može imati jednak efekat.

Ubrzani ritam savremenog života neprestano nas baca u nepoznate situacije, traži od nas da donosimo brze odluke i da se prilagodimo novim uslovima. Telo se mora neprestano prilagođavati promenama, a ako to ne može, nagomilava se stres. Što su promene brže, to se i stres brže nakuplja. Čoveku pod tako teškim pritiskom za odmor nije više dovoljan normalan san, a posledica toga je da čovek postaje stresovit i napet.

Danas najveće „ubice” nisu više zarazne bolesti, već „bolesti stresa.” Mnogi lekari smatraju da je stres uzrok više od 75 posto bolesti i da je više od 50 posto smrtnih slučajeva takođe posledica stresa. Britanski lekari napišu godišnje više od 60 miliona recepata za sredstva za smirenje i sredstva protiv depresije. Mnogi se lekovi prodaju i bez recepta, a milijarde funti potroše se godišnje na cigarete. Ali time se uglavnom uklanjaju samo simptomi, a ne i sam stres koji se, pre ili kasnije, pojavljuje i nekom drugom obliku. Osim toga, većina tih lekova i sredstava za prigušivanje fiziološkog uzbudenja prigušuje i čovekovu osetljivost na spoljašnje podražaje i njegovu budnost (drugim rečima, uspavljuje ga).

Gde onda tražiti rešenje? Pritisci u svetu postoje i nema izgleda da će nestati u bliskoj budućnosti. Oni zapravo i nisu uzrok naših neprilika, uzrok je pre svega naša nesposobnost da im se suprotstavimo. Kao protivteža dodatnim pritiscima ubrzanog životnog tempa potreban nam je dodatni odmor. Međutim, upravo je način života taj koji nam ne dopušta da se više odmaramo — naprosto nemamo vremena. Ono što nam je potrebno jeste kratak, ali intenzivan dnevni odmor.

Potrebu ljudskog tela za odmorom ne treba posebno dokazivati. Ne odmaramo li se dovoljno, možemo se razboleti, a tada smo prisiljeni da se odmorimo. To je samo jedan od mnogobrojnih načina na koje nam telo stavlja do znanja tu svoju prirodnu potrebu. Ignorišemo li njegove opomene, može nam se desiti da odemo na trajan odmor.

Pitanje je, dakle, kako se odmarati. To nije uvek jednostavno kao što izgleda na prvi pogled. Vrlo je, na primer, lako podići krvni pritisak — dovoljno je pomisliti na nešto strašno. Inače sniziti ga, mnogo je teže; nije dovoljno pomisliti na nešto prijatno i umirujuće. Zvuči paradoksalno, ali ukoliko je čovek napetiji, utoliko je teže da se opusti. Napet čovek se obično pokušava opustiti i postaje još napetiji kad vidi da mu to ne uspeva. U takvim slučajevima tehnika TM je od velike koristi. Prvo zato što se čitav proces odvija automatski, pa ne treba ništa pokušavati, a drugo zato što se vežba može ugraditi u dnevni program čime se stresovi i napetosti neutrališu redom, kako nastaju.

Fiziološka istraživanja ukazuju na to da je proces koji se odvija prilikom vežbe transcendentalne meditacije upravo suprotan procesu nakupljanja stresa u telu. Posledice stresa su na primer; ubrzan rad srca, ubrzano disanje, povišen krvni pritisak i opšte fiziološko uzbuđenje, a posledice vežbe tehnike TM; usporen rad srca i ritam disanja, snižen krvni pritisak i opšte opuštanje. Praktikujući TM dva puta dnevno omogućavamo telu i duhu dodatni duboki odmor, neutrališemo tekuće dnevne napetosti i istovremeno razlažemo nagomilani stres (čak i onaj koji duboki san obično ni ne dotiče). Štoviše, pri tome ostajemo potpuno budni, a naša osetljivost na spoljašne uticaje nimalo se ne smanjuje. Tih dvadesetak minuta često na nas deluje kao vikend proveden u prirodi.

Budući da takav odmor pružamo telu i duhu dva puta dnevno (a ne samo jedanput nedeljno), dolazi do opšteg poboljšanja zdravlja, čovek jasnije misli, bolje koristi svoje sposobnosti, delotvornije radi i otporniji je prema budućem stresu. Ukratko, više uživa u životu i oseća se ispunjenijim.