Vedska astrologija

  • Autor: Marcus Schmieke
  • Izdavač: TrikonA
  • ISBN:
  • Godina izdanja: 2014
  • Broj strana: 260
  • Povez: meki
  • Pismo: latinica
  • Akcija: 0
Cena: 1230 RSD Ubaci u korpu

CILJ VEDSKE ASTROLOGIJE

U Indiji se nauka o astrologiji označava kao Đjotiš, što znači svetlo. Ona je svetlost, kroz koju i osobe koje po prirodi nisu vidovite mogu da bace poneki pogled u budućnost. Drevne principe vedske astrologije su prihvatili i zapisali vidovnjaci koji su spoznali iluziju vremena, a budućnost čitali kao knjigu. Autori klasičnih dela vedske astrologije su ujedno i pisci indijske biblioteke na palminom lišću, koja i danas hiljadama Ijudi daje uvid u prastare spise njihovog života od rodenja do smrti.

Biblioteke na palminom lišću, kao i vedska astrologija, u Indiji se smatraju životnom podrškom koja čoveku predočava šta nije cilj Ijudskog života. Astrologija pokazuje čoveku da bitni životni ciljevi ne leže u privremenom materijalnom sticanju, već u postizanju unutrašnjih vrednosti i uvida, pošto su okvirni spoljašnji uslovi našeg života jako određeni našim prethodnim delovanjem. To ne znači da čovek ne bi trebalo da se trudi oko životnih ciljeva, zati što, na kraju, njegovo sadašnje delovanje određuje sreću i tugu koje će iskusiti u budućnosti.

Značajna je i svest čoveka s kojom izvršava obavlja delatnosti. Ako se opredeli za vrline, kao što su mudrost, jednostavnost, istinitost, poniznost, strpljivost, nenasilje, tolerancija, dobrota i saosećanje, delovaće kako za svoju tako i za dobrobit drugih. Međutim, ako teži korisnim ciljevima vezanim samo za sebe i spreman je da ih ostvari na račun drugih, takva egoistična svesnost će mu biti vraćena u obliku budućih reakcija na njegovo sopstveno delovanje.

Mudrost koju čovek stiče iz studija vedske astrologije leži u tome da shvati da je sve što mu se dešava u ovom životu, prouzrokovao sam i da tu biva ogledalo njegove svesnosti. Ovo saznanje mu nudi priliku za samospoznaju i promenu transformaciju sopstvene svesnosti. Nakon takvog saznanja neće više pokušavati da manipuliše sopstvenim i tuđim životom, osiguravajući svoju sreću u ovom svetu, već će sopstvenim delovanjem steći takvu svesnost kojom će doprineti dobru za sva živa bića.