Drevna vedska astrologija - Parasara Hora Sastra 4

  • Autor: Maharishi Parasara
  • Izdavač: TrikonA
  • ISBN:
  • Godina izdanja: 1988, 2014
  • Broj strana: 188
  • Povez: meki
  • Pismo: latinica
  • Akcija: 0
Cena: 980 RSD Ubaci u korpu

Knjiga I sadrži poglavlja 1-10

Knjiga II sadrži poglavlja 11-34

Knjiga III sadrži poglavlja 34-45

Knjiga IV sadrži poglavlja 45-65

 

PARASARA HORA SASTRA

IV KNJIGA

PREDGOVOR

Već je spomenuto u uvodu prve knjige, koju je preveo moj učeni kolega Shri R. Santhanam, da kao što je Shri Maha Vishnu bog bogova, Parasara Hora je knjiga nad knjigama u području astrologije. Ništa lepše se ne može reći o ovom velikom klasičnom delu Hindu astrologije.

Usled upornog nastojanja izdavača u odsustvu Mr. Santhanama zbog prezauzetosti tokom poslednje dve godine, morao sam da uzmem ovaj divan zadatak prevođenja preostalih poglavlja ovog velikog dela na engleski jezik.

Knjiga Brihat Parasara Hora Sastra je sačinjena od 97 poglavlja, od kojih su 45 već štampana. Imam veliko zadovoljstvo da sa prevodom prezentiram i komentare, ilustracije primerima i djagramima, preostalih 52 poglavlja.

Bez božje pomoći i stalnog hrabrenja i pomoći izdavača ove knige, ne bi se u potpunosti mogao završiti ovaj težak i golem zadatak. Nadam se da će se ovaj uloženi napor pokazati korisnim.

 

21-XII-87.                                                                    Gouri Shankar Kapoor

Poglavlje 46

DASA (PERIODI) PLANETA

1. Maitreya reče: O poštovani mudrače! Vi ste sveznajući! Ne postoji predmet u koji niste upućeni. Zbog toga molim vas budite prema meni blagonakloni i milostivi i dajte mi uputstva o različtim vrstama Dasa (perioda) za različite planete.

2-5. Mudrac odgovara: O Brahmine, Dasa (periodi) su različitih vrsta. Među njima Vimsottari je najpogodnija za popularnu upotrebu kod narodnih masa. Druge Dase koje se koriste u specijalnim slučajevima su Astottari, Shodsottari, Dwadasottari, Panchottari, Satabdika, Chaturashiti-sama, Dwisaptati-sama, Shastihayani, Satvimsa-sama. Naši preci su opisali te Dase zasnovane na Nakshatrama (konstelacijama).