Vedski sistem proricanja primenom nakshatri

  • Autor:
  • Izdavač: TrikonA
  • ISBN:
  • Godina izdanja: 1985, 2014
  • Broj strana: 90
  • Povez: mek
  • Pismo: latinica
  • Akcija: 0
Cena: 620 /PORUČI na: [email protected]/ RSD Ubaci u korpu

CILJ ZNANJA

Osvrt

Ako prelistamo stranice istorije, iz veka u vek, vraćajući se iz sadašnjosti u prošlost naćI ćemo izrazitu odvojenost, nepoznate i jedne drugima nerazumljive ljude; žute, crne i bele. Razvijene su civilizacije u Kini, Indiji, Vavilonu i Egiptu i vremenom su njihovi naslednici prekrili celu zemlju na kojoj živimo. Razlikuju se po svojim manirima, navikama, obredima i religiji, jeziku i literaturi, a pored svega toga znanje o zvezdama je u svim civilizacijama bilo najstarije stečeno znanje.

Dok su astrolozi razmišljali o zvezdama tražeći odgovore na svoja pitanja, okrenuli su se filozofiji. Jer su obe, filozofija i astrologija, vrlo blisko povezane i srodne, a i zavise jedna od druge. Rani astrolozi su takođe bili filozofi. Verovali su da postoji opšti zakon, red i harmonija u svim objektima iz prirode. Priroda je izražena vremenom. Za njih je zvezdano nebo za planetama džinovski sat i prikladno sredstvo za podelu dana i noći, sezona i godina. Iz obilnog znanja i skustava prenošenih iz generacije u generaciju otkrili su da je znanje o vremenu prikladno sredstvo za predviđanje promena u prirodi, dolazak monsuna, vremena za navodnjavanje, prikladnog vremena za sejanje semena radi obilne žetve i mnogih takvih, za društvo korisnih stvari. Sa napretkom civilizacije i kulture astrolozi su istim sredstvima mogli da proriču buduće događaje sa zadivljujućom preciznošću, bilo po pitanju ljudskog života ili svetovnih poslova.

Jyotis je deo Veda. Ona ne veruje u uticaj zvezda na ljudsku sudbinu. Veruje u postojanje vrhunske energije koja je nerođena i ne umire, a prožima svaki aspekt univerzuma. Ljudska duša ili Atman je deo energije ili koncentrisana energija. Dalja koncentracija energije se otkriva u Prakriti ili Prirodi koja je besprekidna kosmička evolucija. Manifestacije evolucije su njene Gune; Sattva, Raja i Tama u svim stupnjevima, grubim, finim i suptilnim. U životu, između duše i grube Prakrti je transcendentalno područje duha. Duh je retko čvrst i stabilan i neprekidno fluktuiše između žalosti i sreće. Tuge i sreća su samo iskustva i posledica njegovog odnosa sa objektima iz spoljašnje prirode. Priroda se izražava uz pomoć vremena. Dakle, upoznavanjem vremena može da se sazna odgovarajuća priroda i njen odnos prema životu. Prema tome, Jyotis pomaže da se sagledaju stvari iz prirode u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, kao i njihovi budući rezultati.