Yoga za zdravlje i ljepotu duha i tijela

 • Autor: Jadranko Miklec
 • Izdavač: drugi izdavači
 • ISBN:
 • Godina izdanja: 2005
 • Broj strana: 224
 • Povez: mek
 • Pismo: latinica
 • Akcija: 0
Cena: 1090 RSD Ubaci u korpu

Jadranko Miklec

YOGA ZA ZDRAVLJE I LJEPOTU DUHA I TIJELA

OSAM UDOVA YOGE

ASANA - YOGA POLOŽAJI

PRANAYAMA - YOGA DISANJE

SADRŽAJ TEMA

Predgovor Uvod

Transkripcija imena i pojmova staro indijskog jezika

PRVI DIO: Asane - yoga položaji

 1. Biomehanika yoga položaja i njihova klasifikacija
 2. Samhita yoga - cjelovita yoga
 3. Pet osnova napretka u vježbi yoga položaja
 4. Uvjeti za vježbanje yoga položaja
 5. Načela ispravne vježbe yoga položaja
 6. Fiziologija yoga položaja
 7. Vježbe yoga položaja
  1. Prvi niz yoga položaja
  2. Drugi niz yoga položaja
  3. Treći niz yoga položaja

DRUGI DIO: Pranayama - yoga disanje

 1. Prana i kundalini
 2. Oblici prane
 3. Agni - vatra života
 4. Načela ispravne vježbe yoga disanja
 5. Vježbe yoga disanja
  1. Položaj za yoga disanje
  2. Tehnike yoga disanja
  3. Modifikacije yoga disanja
 6. Asana i pranayama u ayurvedi
 7. Vježbanje yoge Maharišija Patanđalija
 8. Znanstvena istraživanja o yoga položajima i yoga disanju
 9. Reference   znanstvenih   istraživanja
 10. Osvrt na knjigu Asana - yoga položaji i pranayama - yoga disanje

Literatura

Objašnjenje sanskrtskih riječi i imena Pogovor

Dodatak

REDGOVOR

 

Treća u nizu knjiga Jadranka Mikleca pokušava, kao i prethodne,  posložiti saznanja i znanja drevnih sustava yoge slijedeći osnovni tekst Patanđalijevih Yoga sutri. Dok  se u prve dvije knjige bavi principima yame i niyame, u najnovijoj obrađuje sljedeći stupanj u nizu - asane i pranayamu. Asane su položaji tijela u yogi kojih ima i više od sedam stotina. Autor se odlično snalazi kod onog najtežeg dijela zadatka - kako objasniti suptilne detalje koji svaku   asanu   čine doista djelotvornom. Jer, upravo se u tim detaljima razlikuju razne škole yoge kao i istaknuti praktikanti ove discipline. Problemu pristupa svestrano koristeći upute, radove i studije najuglednijih djelatnika iz tog područja, ali i svoje bogato, osobno 30-godišnje iskustvo. Višeslojnost prikaza asana daje ovoj knjizi posebnu vrijednost, ako znamo da većina ovakovih djela, katkada  bogata ilustracijama i napisana perom stručnjaka, gotovo da nemaju praktičnu   vrijednost   upravo   zbog nedostatka  pokoje  sitnice.   Miklec ne skriva daje praktikant transcendentalne meditacije Maharishi Mahesh Yogija, pa se spram asana i pranayame odnosi na način svojstven ovom načinu razmišljanja - nenasilno i prirodno. Princip je uvijek na neki način usuglašen sa Maharishijevim načelom „Take it as it comes",  odnosno,  zalaže se za to da praktikant u vježbanju ide do točke do koje mu trenutno dopušta tijelo, a da praksi pristupa kao i meditativnom procesu. Maharishi je na jedinstven način pristupio metodi poniranja do stanja samadhija, gotovo obrnuto od ostalih yogina koje se može sresti na Zapadu. Kao prvi yogin koji je definirao sedam stanja svijesti, on je udario temelje novom razumijevanju yoge kao prirodnog toka svijesti koji spontano teče ka stanju veće sreće. Na sličan način Miklec pristupa brojnim asanama i tehnikama pranayame koje opisuje u svojoj knjizi, te ih vješto kombinira u sklopove, kako bi povećao njihovu cjelokupnu efikasnost. Naglašava da položaji tijela moraju biti ugodni, a proizvod pranayame opuštanje ili   osjećaj ugode.  To odgovara i principima zapadnjačkih psiholoških škola, koje znaju da se pritiskom na nečiju psihu izaziva, kako bi rekao Coue, četverostruki otpor.

Knjiga je rezultat poznavanja i yoga tehnika koje su prakticirali i na Zapadu manje poznati yogini, poput Swami Demurtija, stogodišnjaka iz indijskog grada Rothaka, legendarnog sveca iz Rishikesha Tatwale Babe i niza drugih, što pokazuje da se autor iznimno detaljno i odgovorno pozabavio ovom složenom tematikom.

Zbog bogatstva iznesene građe, lako usvojivih načela, praktične vrijednosti i pitkog načina pisanja ovog djela, mogu čitateljima preporučiti knjigu kao iznimno vrijedno djelo.

Samobor, 16. III. 2003. mr. Drago Plečko