Yoganandine lekcije - 4 - tehnike za isceljenje

  • Autor: Pamhansa Yogananda
  • Izdavač: TrikonA
  • ISBN:
  • Godina izdanja: 2018
  • Broj strana: 92
  • Povez: mek
  • Pismo: latinica
  • Akcija: 0
Cena: 630 RSD Ubaci u korpu

Paramhansa Yogananda

LEKCIJE BRATSTVA ZA SAMO-REALIZACIJU - ČETVRTA KNJIGA

(izvod iz knjige strana 308-309 originala)

MOLITVA

Nebeski Oče, nauči me da se sećam Tebe u bolesti ili u zdravlju. Nauči me da otvorim svoje zatvorene oči neverovanja i ugledam Tvoju trenutnu isceljujuću svetlost.

***

ZAKON BOŽANSKOG ISCELJENJA – DEO 1

Savršeno zdravlje je Bog dao čoveku kao deo njegovog božanskog prava na rođenje. Bolest stvara sam čovek. Beba koja je rođena slepa, ili koja je na bilo koji način fizički hendikepirana, donosi iz prethodne egzistencije mentalno seme – uzrok takvog stanja. Sve sklonosti bolesti, bilo da su prenete iz prošlog života ili novo stvorene kroz kršenje prirodnih zakona u ovom životu, rezultati su ljudske greške. Bog želi da sva Njegova deca uživaju zdravlje i sreću, ali čovek sebi stvara bolest i žalost kršeći Božje zakone.

Pretpostavimo da ste, nakon što ste uživali u dobrom zdravlju za pedeset godina, sada bolesni za tri godine, nemoćni da se izlečite nekom metodom. Verovatno ste zaboravili na dužinu vremena u kome ste uživali dobro zdravlje i smejali se pri pomisli na bolesti. Sada je situacija sasvim suprotna. Samo zato što ste bili bolesni za tri godine, verovatno ste došli do mišljenja da nikada nećete opet biti dobro. Dakle u tom mentalnom stavu ste pod uticajem prolaznih fizičkih stanja.

Postoje bolesti usled invazije bakterija koje proizilaze iz kršenja zakona telesne higijene. Postoje mnoge bolesti od mentalne bakteriološke invazije – od straha, ljutnje, brige, pohlepe, iskušenja i nedostatka samo kontrole – koja rezultira iz nepokoravanja mentalnim zakonima bivanja; a postoje i bolesti koje nastaju iz spiritualnog neznanja. Ne zaboravite da neznanje Boga jeste majka svih fizičkih, mentalnih i spiritualnih bolesti. Uklonite neznanje kontaktiranjem Boga i smesta se isceljuju telo, um i duša od svih bolesti.

Bolest nastaje kada se slabe neharmonične manifestacije objektivnog života sukobe unutra sa kamenim zidom harmonije božanske duše. Bog je harmonija; a kada čovek, koji je načinjen po Njegovom liku, pokušava da vodi neharmoničan život, on povređuje sebe. Kameni zid voljno ne povređuje pesnice čoveka koji udara u njega. On povređuje sebe kroz svoj neuspeh da razume efekte udaranja svojim pesnicama po zidu. Dakle Bog ne kažnjava čoveka. Čovek kažnjava sebe kad god žanje rezultate samo-stvorenih pogrešnih delovanja. Smireno delovanje usklađuje um s Božjim mirom koji se nalazi u tišini duboke meditacije, a rezultat je sreća.

LJUDSKE METODE ZA LEČENJE NISU TRAJNE

Potreba za traženjem sigurne metode trajnog lečenja fizičkih, mentalnih i spiritualnih bolesti postaje očigledna.