Karma-joga

  • Autor: Mahariši Maheš Jogi
  • Izdavač: TrikonA
  • ISBN:
  • Godina izdanja: 2015
  • Broj strana: 70
  • Povez: mek
  • Pismo: ćirilica
  • Akcija: 0
Cena: 650 (poruči: [email protected]) RSD Ubaci u korpu

ПРЕГЛЕД УЧЕЊА

КАРМА-ЈОГА У БХАГАВАД-ГИТИ

Стихови 1-4. Уравнотеженост, основа сваког успеха и спасења у животу стиче се и постаје трајна на два шчина: помоћу знања и помоћу деловања.

Стихови 5-16. Оба пута негују дух и преусмеравају функционисање чула. Пракса стицања трансцендентадне свести, а затим деловање, доводи до уливања битка у природу духа, што му омогућава одржавање уравнотежености и чини да чула спонтано врше делованја која су природна и корисна за еволуцију.

Стихови 17-20. Када трансцендентална свест, уз помоћ праксе, постане трајна, постиже се сврха свих деловања. У овом стању испуњења изводи се деловање које је исправно, јер доноси савршенство у животу и добро свету.

Стих 21. Човек треба да пази на своја деловања, јер други следе његов пример.

Стихови 22-26. Господ Универзума, сам остајући неукључеп, трајно делуе. Тако и човек. који живи у светлости Божијој треба да делује, остајући иеукључен и ндахњујући остале да испуњавају своју природну дужност.

Стихови 27-29. Сва деловања изводе силе Природе. Међутим због незнања, човек преузима ауторство над њима, а оно га веже. Просветљен човек познаје Истину и ужива у слободи док делује.

Стихови 30-35. Просветљени човек треба да помаже  уздисање свести незналице. Техника уздизања свести се састоји у томе да се све деловања предају Богу. Контролом се не постиже ништа, јер се све одвија у складу с природом. Критеријум за исправно деловање није свиђање или несвиђање него природна дужност.

Стихови 36-43. Узбуђење рођено из жеље и љутње супротно је вежби стицања уравнотежености. Седиште жеље и срџбе је у чулима, духу и уму. Уздизањем свесности изнад њих и утврђивањем у трансценденталној свести, човек постаје способан да спонтано исправно делује у стању слободе. Када се трансцендеитална свест развије тако да коегзистира с будним стањем свести, тада унутрашње стање лишено проблема коегзистира с спољним светом проблема. Човек живи у слободи док ради у пољу везаности. То је величанственост пута деловања.