Najviša medicina

  • Autor: Sri Nisargadata Maharaj
  • Izdavač: TrikonA
  • ISBN:
  • Godina izdanja: 2019
  • Broj strana: 372
  • Povez: mek
  • Pismo: latinica
  • Akcija: 0
Cena: 1640 (Poruči na: [email protected]) RSD Ubaci u korpu

NAJVIŠA MEDICINA

PO RECEPTU SRI NISARGADATE MAHARAJA

DIJALOG SA OSTVARENIM MAJSTOREM

„Sve staze vode do nestvarnosti. Staze su kreacije unutar opsega znanja. Zbog toga vas, staze i pokreti ne mogu preneti u Realnost, jer je njihova funkcija da vas upletu unutar dimenzija znanja, dok Realnost preovladava pre njega.“

Sri Nisargadata Maharaj

PREDGOVOR

Bila je velika privilegija da posetim Sri Nisagadatu Maharaja malo više od jedne godine pre njegove smrti u septembru 1981. Moje putovanje nije bilo načinjeno nekim ćudljivim prohtevom, pošto sam pre toga već izučavao njegova učenja za nekoliko godina. Pa, kao što se dogodilo i mnogima, imao sam neodoljivi potsticaj da provodim vreme u njegovom fizičkom prisustvu.

Maharaja koga sam sreo bio je jasno vrlo star čovek, u svojim ranim osamdesetim. Uprkos tome, on me obuzeo svojim energijom i snagom, a iznad svega svojom neumornim strašću za deljenje njegovog razumevanja. Takođe sam primetio toplu dobrodošlicu koju je iskazivao onima sa iskrenom željom da uče od njega, premda ovo nije isključivalo niti sprečavalo oštre reči ili prodorni kriticizam upućen onima koji su samo želeli da pokažu svoje knjiško znanje ili vlastitu obuzetost uobraženom važnošću.

Moje pamćenje tih događaja je i danas isto tako živo kao da se dogodilo juče, a pouka i poziv istinski ljudske, još uvek oslobađajuće spiritualnosti, ostaje kao svetionik u mom životu. Zauvek ću ostati u dubini dužan ovoj značajnoj, skromnoj i povučenoj, ali jasnoj i sasvim ostvarenoj duši za sve što mi je dala i neprekidno mi i dalje daje.

Govori koje sadrži ova knjiga su pažljivo uređeni prepisi snimljenih mojih razgovora kao i razgovora drugih sa Maharajom. U poslednje vreme, bilo je nekih debata, prema kojima njegova štampana dela najbolje predstavljaju suštinu učenja, pošto je postalo očigledno da u delima koja su usledila posle dela I Am That (Ja sam To) da je Maharaj izložio svoju starost i medicinsko 6stanje, obraćajući se svojim posetiocima mnogo više jezgrovito i s manje strpljenja – stilom podučavanja iz koga su izgleda neki njegovi sledbenici izvlačili pogrešne zaključke. Da bih pomešao metafore za trenutak, ja bih zbog toga savetovao svakom studentu koji namerava da izučava Maharajina učenja da načini svoj glavni kurs dubokog studiranja konzumiranjem dela I Am That, pa da uveliča ovaj obrok finim vinima ovog pažljivo i posvećeno uređenogm dela Roberta Powella. Moje je iskustvo kako su mnogi koji 

izučavaju ovu vrstu učenja pod utiskom da samo slušanje nekog intelektualnog komentara i malo docnijeg razmišljanja o njima, do tačke prihvatanja, da im automatski daruje ostvarenje. Ništa ne može biti dalje od istine. Ja pre verujem da da jasno i detaljno intelektualno shvatanje učinja jeste bitno, ali je još uvek samo prvi korak. Sledeći je, da student mora razmišljati o značenju ovih učenja, da uvidi kako se ona protivreče, osporavaju i podrivaju pretpostavke načinjene o njima samima kada se sprovedu u njihovim svakodnevnim životima u potrazi za srećom i ispunjenjem.

Završni i najznačajniji korak je prostodušna primena i prevođenje ovog uvodnog intelektualnog razumevanja u „unutrašnje delo“ i izvesne produbljene promene ponašanja i stava; to jest, preobražaj našee ograničene samo-omeđujuće svesti u neograničenu i nesputanu svest koja je Sopstvo sveta. Ovo je, ja verujem, suština spiritualnog oslobođenja.

Imam jako osećanje da će Sri Nisargadatta Maharaj biti sve više priznat kao sasvim izvanredna zvezda na spiritualnom nebeskom svodu našeg doba. Molim da Robert Powellovi značajni napori napori imajo još veće rezultate u širem shvatanju Sri Nisargadattine mudrosti, pa mu izražavam svoju zahvalnost za sva njegova fina delo u ovoj oblasti.

Peter V. Madill, M.D.

Sevastopol, Californija