S.

  • Autor: Džon Apdajk
  • Izdavač: Drugi izdavači
  • ISBN:
  • Godina izdanja: 1989
  • Broj strana: 220
  • Povez: mek
  • Pismo: latinica
  • Akcija: 0
Cena: 1090 RSD Ubaci u korpu

****

Ajna je vrlo visoka chakra. Kundalini je jako umorna kad stigne do nje. Dosta joj je zvonjave zvona. Iznurena je od toplote. Umorna je od zvuka vodopada, od izgubljenosti u okeanu svetlosti. Ali mora da nastavi, da nastavi uspinjanje.

Sedma chakra je Sahasrara. Nalazi se iznad glave, na udaljenosti od četiri prsta. Da bi došla do Sahasrare, kundalina mora da skoči. Gde je kundalini sada?

Sve boje su sjedinjene u jednu. Svi zvuci u jedan. Sva čula u jedno. Lotos ima hiljadu latica koje imaju po deset slova sanskritske azbuke. Mala kundalini je sada postala Shakti. Ali, isto tako je postala i Shiva. Ona sada zna sve a zna i da je sve — ništa. Ona je vrlo srećna iako ništa ne oseća. Ne postoji ništa osim Brahmana. Kundalini je prihvatila slavna iskustva nedefinisane, dubinske dimenzije egzistencije. Ona postaje Kula, Sve-transcen- dentna svetlost svesti. Ona naseljava Mahabindu, supra- kosmičku i metakosmičku Prazninu.

****

Ljudima koji nisu privrženi materijalnim bogatstivma i koji poseduju unutrašnji mir, zakon nije potreban jer oni ne kradu. Radimo ono što želimo, ali pod divnim Arhatovim uticajem svi mi želimo istu stvar — njegovu ljubav i odobravanje. U jednom od članaka koje si mi poslala (zaboravila sam koji je to članak, toliko sam se naljutila da sam celu gomilu bacila u mašinu za mlevenje papira koju držimo u kancelariji za slučaj da nas federalne vlasti ikada posete) nazvani smo uspešnim ljudima ispranih mozgova, ali stvar je u tome da je rad naše „obožavanje" pa ako si duhovno dobro usmeren onda važi pravilo da što više daješ utoliko ćeš više imati. To je čak i u Bibliji zapisano, samo što više nijedan hrišćanin ne veruje u to.

****

Tvoje ponašanje prema meni za vreme današnje meditacije je neoprostivo. Jzbaciti smeće iz svog organizma" ne znači da ga treba baciti na drugu osobu. Naš odnos je uvek bio pomalo primitivan, sa primesama tvoje nekulture, histerije i sadizma, ali tvoji komentari koje si izgovorio pred celom grupom, prevazilaze sve granice razuma. Ja sam nesumnjivo najponiznija od svih sannyasina početnika; međutim, druga osoba koju si imenovao u svom grotesknom nastupu ljubomore dovoljno je bliska Arhatu da bi mogla da utiče na njega da te ukloni sa tvog sadašnjeg položaja u pseudopsihijatriji sitne tiranije i da te pošalje da radiš na najudaljenijem i najvrelijem polju artičoke. Neću joj spominjati ovaj sramotni događaj. Zauzvrat tražim — zahtevam od tebe poštovanje, uzdržanost i odricanje od svih prava na mene.

Iskreno, Kundalini